SAKSAN VIHREÄ ENERGIAFIASKO JOHTI RIIPPUVUUTEEN VENÄLÄISESTÄ KAASUSTA

Saksan ilmasto ja vihreän energiapolitiikan suorana seurauksena siitä on tullut Euroopan suurin Venäläisen kaasun tuoja. Saksan riippuvuus Venäläisestä kaasusta tulee vain kasvamaan tulevina vuosina.

Mäntymetsän kätkemänä lähellä autioitunutta aluetta aluetta joka oli kerran Itä Saksan suurin ydinvoimala kaksi kirkasta putlkilinjaa tulevat esiin Itämerestä merkiten paikan missä Liittokansleri Merkel yrittää varmistaa valtion energiatulevaisuuden.

Ei kaukana Greifswaldin Hansakaupungista — alueesta jonka Merkel esitti parlamentille — kansleri haluaa 10 miljardin $ putkilinjan laajennuksen rakentamisen lisätäkseen Siperiasta, yli 3000 km. päästä tuotavan Venäläisen luonnonkaasun määrää.

 

Nord Stream 1 pipelines near Lubmin.

Source: Nord Stream AG

Venäläisen valtiojohtoisen Gazprom yhtiön projektin on tarkoitus lujittaa Saksan luottamusta siihen että sillä on tarpeeksi kaasua pönkittämään ennennäkemätön siirtyminen hiilestä ja ydinvoimasta jotka tulevat suljetuiksi, tulevaisuuden ollessa uudistuvan energian vallitsema.

Mutta suunnitelmalla on vastustajansa, sekä kotona että kauempana.

Harvaan asutulla aluen asukkaat ovat tehtailleet ainakin 160 valitusta. Paikallinen hyväksyntä on yhä ratkaisematta ja työmaa vaatisi myös kahden Ruotsin laivaston 18. vuosisadalla upottaman aluksen hylyn siirtämistä. Eurooppalaiset liittolaiset ovat myös tuoneet esiin huolensa projektin tuomasta Euroopan lisääntyneestä riippuvuudesta kasvavasti vihamielisen Venäjän täydennyksistä — ja U.S. lainsäätäjäkin on esittänyt tiukempia pakotteita Venäjän kanssa kappaa käyville energiayhtiöille.

 

Source: Nord Stream 2

“On olemassa monia muitakin paikkoja Venäjän ulkopuolelta mistä Saksa voisi saada paljon kaasua nopeasti,” sanoi Jonathan Stern, johtava alan tutkija ja puheenjohtaja.

Jo valmiiksi Euroopan suurin kaasunkuluttaja Saksa saa noin 40% kulutuksestaan Venäjältä, maailman suurimmalta viejältä energiakonsulttien mukaan. Tämä riippuvuus vain kasvaisi vuoteen 2025 yli 50 prosenttiin etenkin Alankomaiden, Saksan länsinaapurin tuoton laskiessa tulevina vuosina.

Gazprom projekti, tunnettu nimellä Nord Stream 2, sallisi myös jakelun muuallekkin Eurooppaan tehden Saksasta merkittävän solmukohdan jakelulle ympäri maanosan. Venäjä syöttää jo 20 valtiolle kaasua jota käytetään sähkövoimaloissa, kotien lämmityksessä ja kemiantehtaissa.

Laivausten Kaksinkertaistaminen

Nykyinen kaasuputki otettiin käyttöön vuonna 2011 ja kulkee 1224 km. Itämeren alla Viipurista, Venäjältä Lubminiin Saksaan. Se kykenee siirtämään 55 miljardia kuutiometriä kaasua, tai 2/3 Saksan kaasuntarpeesta, ja laajennus kaksinkertaistaisi tämän.

“Nord Stream 2 ei ole vain lisäkysynnän kohtaamiseen vaan myös ohjaamassa kohti kustannustehokkaimpia reittejä” sanoi alan analyytikko.

Pipes sit in pipeline storage at Nord Stream landfall near Lubmin, Germany.

Source: Nord Stream AG

Kaasun kuljetus Nordstream kaasuputken kautta Saksaan on noin 40% halvempaa kuin Ukrainan kautta. Venäjän kaasu Saksan rajalla maksoi 5,07$ BTU,ta kohti toukokuussa, yli 28% yli 12 vuotta syyskuuhun asti kestäneen halvemman ajan mutta 45% alle 10 vuoden keskiarvon IMF datan mukaan.

Saksa, UK, Ranska, Belgia ja Alankomaat todennäköisesti hyötyisivät halvemmasta hinnasta. Gazprom välttäisi myös siirtopalkkion Ukrainan ja Puolan kaasuputkistojen käytöstä. Yhtiö suunnittelee vähentävänsä syöttöä Ukrainan kautta vuoden 2019 jälkeen.

Saksan hyväksymismenetelmästa johtuu että infrastruktuurin rakentaminen saattaa viivästyä paikallisen vastustuksen vuoksi. Kuuleminen on ajoitettu kesäkuun 17. päivään.

Sillävälin Merkeliltä on aika loppumassa  saattaakseen Saksa kohtaamaan vuoden 2020 ilmastotavoitteet. Riippumatta energiakäännökseksi kutsutusta vaihdoksesta valtiolla on riski epäonnistua tavoitteessaan vähentää hiilipäästöjä 40 % vuoden 1990 tasosta.

Syyskuun liittopäivävaalien jälkeen uusi hallitus voi joutua esittämään ehdotuksia sulkea hiilivoimaloita jotka yhäkin tuottavat noin 40% valtion sähköstä. Merkelin johtaman Kristillisdemokraattinen Unioni ennakoi ”keski tai pitkän ajan” luopumista rusko ja kivihiilestä heidän 76 sivuissa manifestissa joka julkaistiin maanantaina.

Ydinenergiasta Luopuminen

Kaasu voi tuottaa viidenneksen Saksan sähkövoimasta viidessä vuodessa, melkein kaksinkertaisesti nykyisestä.

Saksan taival kohti uudistuvaa energiaa alkoi melkein kaksi vuosikymmentä sitten. Politiikanmuutos sai lisää vauhtia Japanin Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen vuonna 2011 joka johti Merkelin päätökseen luopua atomivoimasta vuoteen 2022 mennessä.

“Pitkällä tähtäimellä Eurooppa tarvitsee uusin määrin tuontikaasua luotettavista lähteistä ja Nord Stream projekti voisi olla se pelastusrengas” sanoi Gazpromin apulaisjohtaja Alexander Medvedev Berliinissä kesäkuun 15.

“Me tarvitsemme kaasuntoimittajia sitten kun hiiltä ei enään käytetä” sanoi Klaus-Peter Trapp,  57 vuotias puuseppä. Tällä voi olla seurauksensa jolleivat Venäjä ja Saksa tule toimeen keskenään enään.

Full story

Lähde:

https://www.thegwpf.com/germanys-green-energy-fiasco-leads-to-dependence-on-russian-gas/

Mainokset