On pelkkää kuvitelmaa että me kaikki voisimme siirtyä sähköautoihin ilman fossiilisia polttoaineita

 

image

Niille harvoille meistä jotka ovat pitkään yrittäneet seurata hallituksen surullisesti vaiettuja suunnitelmia Britannian energiatulevaisuudesta uutiset vaihdosta sähköautoihin vuonna 2040 olivat tuskin yllätys. Mutta täydet vaikutukset tälle näennäiselle luopumiselle fossiilisesta energiasta tulevina vuosikymmeninä eivät ole alkaneet vielä vuotamaan näkyville. Ja luvassa on monia muitakin shokkeja. Meitä kestitsevän päivittäisen propagandamyrskyn sähköautojen suosimiseksi syrjään pyyhkäisemänä on olemassa tietysti monia käytännön asioita joihin ei ole tartuttu.

Huolimatta satojen miljoonien puntien veronmaksajien lahjuksista  houkutellaakseen motoristit ostamaan sähköautoja, niitä on vain 0,3% 31,7 miljoonasta autosta teillämme. Ei vie pitkään kysyä ratkaiseva kysymys: mistä kaikki 30 GW ylimääräistä sähköä jota tarvitaan lataamaan nämä autot tulevat, tämän lisätessä lähes 50% nykyiseen sähkön huippukysyntään, puolen yhä ollessa tyydytetty fossiilisilla polttoaineilla jotka hallitus haluaa eliminoida. 

Ympäristöministeri Michael Goven vastaus oli että se tulisi tuuli ja aurinkovoimasta. Yksi arvio oletti että tuottaakseen 30GW tuulesta tarvittaisiin 10 000 uutta tuulivoimalaa jo 7613 olemassaolevan lisäksi. Mutta tämä perustui yleiseen virheeseen sotkea näiden turbiinien täysi kapasiteetti niiden tosiasialliseen tuottoon mikä, kiitos tuulen pätkittäisyyden on vähemmän kuin kolmannes nimellistehosta. Saavuttaakseen 30 GW tuoton edellyttämän 100 GW kapasiteetin tarpeellinen määrä olisi 30 – 40 000, viisi kertaa enemmän kuin nyt, jokaisen tarvitessa 5 kk. asennukseen. Ja tuulettomina päivinä nämäkään eivät pystyisi lataamaan monienkaan sähköautojen akkuja.

 

A flock of gulls flies through a row of wind turbines in Cumbria

Kasvattavatko Britit tosiaankin tuuliturbiiniensa määrää yli kaksinkertaiseksi? Credit: Ashley Cooper/Alamy Stock Photo

Ydinvoimalla tuottaakseen 30 GW edellyttäisi kulutettavan vähintään 200 miljardia £ 9 uuteen ydinvoimalaan kooltaan Hinkley Point, vaikkei sekään tuskin ole rakennettu vuoteen 2030 mennessä (jos koskaan);  Sanoakseen että Mr. Gove ja hänen kolleegansa elävät pilvilinnassa on kaikkein reiluinta vähättelyä.

Mutta niinpä National Gridin kaikkein viimeisin ennakkoarvio joka esittää huolettomasti kuinka tarvitsesimme vuoteen 2030 mennessä 146GW kapasiteettia josta he väittävät puolen tulevan tuulesta ja auringosta, vaikka tämä perustuu samaan sekaannukseen kapasiteetin ja itseasiaisen tuoton välillä mikä olisi tuskin 14 GW. Tapellen epätoivoisesti ympäriinsä oikeuttaakseen 146 GW laskelmat National Grid myöskin olettaa että vuonna 2030 tarvitaan vielä 18 GW kaasulla toimivaa sähkövoimaa tuottaakseen välittömästi saatavilla olevaa säätövoimaa kun tuuli ei puhalla ja aurinko ei paista.

Mutta ei ole olemassa mitään millä paikkaisimme vajeen sitte  kun ei ole enään hiilivoimaloita ja paljon vähemmän kaasuvoimaloita kuin nykyisin. Hämmästyttävästi National Grid ennakoi toiset 18 GW voitavan syöttää yhdistämällä muista valtioista, kuusinkertaisesti nykyisestä. Mutta tulee aika milloin jokainen muukin Euroopan maa taistelee saavuttaakseen EU tavoitteet 60% CO2 leikkauksesta vuoteen 2040 mennessä. Kuten sanottu että on tulossa muitakin shokkeja eikä vähiten hallituksen suunnitelmasta että vuoden 2030 jälkeen emme siirry pelkästään liikennejärjestelmässä sähköön vaan myös kaikessa lämmityksessä ja ruuanlaitossa.

Imperial Collegen tukimukseen perustuva parlamenttaarinen tutkimus arvioi tämän lisäävän sähköntarvetta 350 GWattiin, lähes kuusinkertaiseksi kuin nykyinen kulutuksen huippukysyntä. Tämä kaikki on sellaista mielettömyyttä ettei paljoa tarvitse ymmärtääkseen sen johtavan täydelliseen kansalliseen katastrofiin. Mutta kuten näimme viime viikon propagandajuhlasta se päivä on vielä kaukana edessäpäin.

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/07/29/absolute-fantasy-think-can-move-electric-cars-without-fossil/

Lähde:

https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2017/07/30/its-absolute-fantasy-to-think-we-can-move-to-all-electric-cars-without-fossil-fuels/

Mainokset