Eurooppa vetää pistokkeen irti vihertulevaisuudeltaan

http://www.thegwpf.com/benny-peiser-europe-pulls-plug-green-future/

Benny Peiserillä oli pitkä pätkä Australian julkaisussa paljastaen suuren sekasorron EU,n vihreän energian strategiassa

Hitaasti mutta pala palalta EU on havahtumassa vihreään energiakriisiin, taloudelliseen  ja poliittiseen katastrofiin joka on täysin itseaiheutettu.

Valtamedia, jolla on tapana edistää uusiutuvia innokkaasti tuputtaen on alkanut myöskin selvitä viherhuumastaan. Mitä enemmin säröjä alkaa esiintymään, uutislehdet ovat palaamassa asialliseen rooliinsa neljäntenä valtiomahtina paljastaen sudenkuoppia Euroopan viherenergia uhkapelissä ja avaten sivujaan perusteellisille analyyseille ja vuoropuhelulle.Tänään Euroopan (ei Suomen IM) media on täynnä uutisia ja kommentteja huonosi toteutetun strategian ongelmista joika ovat tulossa lisäämään epäväkautta ja erimielisyyttä.

 

Brittiläisen konsulttiyrityksen julkisia suhteita koskenut tutkimus analysoi 138 uusiutuvia koskenutta viime vuoden kesäkuussa julkaistua artikkelia viidessä laajalevikkisimmässä Brittiläisessä kansallisessa sanomalehdessä: The Sun, The Times, The Daily Telegraph, Daily Mail ja Daily Mirror, jotka saavuttavat yhteensä noin 6,5 miljoonan päivittäisen levikin.

“Analyysi paljasti joukon trendejä raportoinnissa uusiutuvan energian uutisista”  tutkimus löysi.”Ensiksi ja eniten median tunteet uusiutuvan energian teollisuutta kohti ovat kylmät. Yli 51% 138 artikkelista olivat joko negatiivisia tai erittäin negatiivisia.”

Yli 80% artikkeleista ilmestyi The Times, The Daily Telegraph and the Daily Mail lehtien sanomalehtiotsikoissa raportti kertoo, ”mutta 55% näistä artikkeleista oli erittäin negatiivisia teollisuudesta.”.

EU jäsenmaat ovat käyttäneet noin 600 Miljardia Euroa ($882bn) uudistuvan energian projekteihin vuodesta 2005 lähtien  Bloomberg New Energy Finance. n mukaan. Saksan energianvaihdos yksin voi maksaa kuluttajille 1 triljoona €, varoitti Saksan hallitus äskettäin.

Nämä sadat miljoonat ovat maksaneet tavalliset perheet ja keskisuuri liiketoiminta, ollen epäilemättä yksi suurimmasta tulonsiirrosta köyhiltä rikkaille Euroopan nykyhistorian aikana. Nousevat energialaskut ovat vähentäneet kuluttajien ostovoimaa, myrkyllistä kehitystä vakavien talous ja rahoituskriisissä kamppailevalle mannermaalle.

Saksan energiankuluttajayhdistys arvioi että 800 000 Saksalaiselta on katkaistu sähköt koska eivat ole pystuneet maksamaan maan kohonneita sähkölaskuja, joukossa Saksalainen sanomalehti  Der Spiegel raportoi viime Lokakuussa olevan 200 000 pitkäaikaistyötöntä.

Kuten Washington Post toimittaja Charles Lane huomioi tuohon aikaan: ”on yksi asia menettää työnsä jos kilpaileva yritys rakentaa ylivoimaisen hiirenloukun, on aika eri asia hurskaasti menettää se koska kilpailija puhui hallituksen puolelleen”

Kaksi viikkoa sitten Tsekkien hallitus päätti lopettaa kaikki tuet uusille uudistuville energiaprojekteille tämän vuoden loppuun mennessä. Syy tähän lainmuutokseen on nouseva taloudellinen taakka sähkönkuluttajille,”  Pääministeri Jiri Rusnok sanoi. ”Se vaarantaa teollisuutemme kilpailukyvyn  lisäten kuluttajien epävarmuutta energianhintojen suhteen”. Viime vuosina melkein kaikki EU valtiot ovat myös alkaneet vetämään takaisin ja leikkaamaan vihertukiaisia.

 

Espanja on erityisen varoittava tarina. Epäonnistuttuaan kontrolloimaan takaamiensa tukiaisten kustannuksia maa on kuormitettu 126 miljardin obligaatioilla (velkasitoumus) uudistuvan energian investoijille.

Nyt kun Espanjan hallitus on dramaattisesti supistanut näitä tukiaisia, jopa takautuvasti, enemmän kuin 50 000 aurinkoyrittäjää  kohtaa taloudellinen katastrofi ja konkurssi.

 

Kuitenkin Saksa on valtio joka on kannustanut uusiutuvien agendaa  pisimmälle pyristelee eniten vihreän energiamuutoksen tahattoman vahingon, nimeltään Energiewende, kanssa.

Saksan uudistuvan energian vero, jolla tuetaan viherenergian tuotantoa nousi 14 miljardista eurosta 20 miljardiin euroon vain yhdessä vuodessa, on tulos voimakkaasta tuuli ja aurinkovoimaprojektien lisääntymisestä. Vuonna 2000 tapahtuneen veron käyttöönoton jälkeen saksalaisen kuluttajan sähkölasku on tuplaantunut

Saksan taloudet joutuvat maksamaan uusiutuvista lisämaksua 7,2 miljardia euroa yksin tänä vuonna. Sen lisäksi kuluttajiin vaikuttaa epäsuorat kustannukset koska teollisuus, kulutus ja kauppa lisäävät nousseet energiakustannukset tuotteiden hintaan. Ja koska viherenergian tuet ovat taatut 20 vuodeksi, kustannukset uhkaavat nousta kohtuuttomasti kunhan lisää hankkeita hyväksytään. Energialaskut ovat menossa läpi katon, energiaköyhyys on kasvussa uudistuvan energian politiikan kokiessa julkisen takaiskun, ja vieläpä, hallitukset ovat lisääntyvässä määrin  huolissaan  uhasta Euroopan teolliselle perustalle.

Saksassa on Euroopan kallein sähkö 26,8 eurosenttiä/kWh. Ei ihme että Angela Merkel on varoittanut että viherenergiaohjelmien nopea kasvu heikentää Saksan kilpailukykyä globaalissa taloudessa.

EU on myös hiljaisesti vetämässä takaisin uudistuvaa agendaansa EU johtajien nyt tunnustaessa energianhinnan nousseen kautta Mannermaan. Kokouksessaan Brysselissä Maaliskuussa johtajat osoittivat että he pyrkivät priorisoimaan edullisen energian kasvihuonekaasujen leikkaamisen edelle.

EU kokous viestitti pyrkivänsä palauttamaan laskevan kilpailukykynsä tukemalla halvan energian rakentamista, mukaanlukien ”shale gas” sillä aikaa leikaten viherenergian tukiaisia

Kuitenkin EU,n ympäristöministerit ovat hälytystilassa tulevasta muutoksesta. He pyrkivät estämään EU,n ”shale” kaasuesiintymien hyödyntämisen yrittämällä otaa käyttöön EU,n laajuisen ympäristöpoliittisen esteen.

Vasta äskettäin Eurooppa on esittänyt itsensä ilmastonsuojelun ja uusiutuvan energian globaalina johtajana, Saksan johtaessa tiellä kunnianhimoisiin  kohteisiin ja anteliaisiin tukiaisiin tehostaen aurinko ja tuulivoimaa.

Yli puolet maaiman aurinkopaneeleista on asennettu Saksaan. Kesäkuun 6. Saksan aurinkovoima saavutti  uuden ennätyksen 23,4 GW tuottaen melkein 40% maan koko huippuenergiatarpeesta. Mutta ymmärtääksemme tämän ennätyksen olevan  merkityksetön käsitellään verkon vähäistä energiareserviä viime talvena. Monen viikon ajan Joulu ja Tammikuussa Saksan 1,1 miljoonaa aurinkovoimajärjestelmaa tuottivat tuskin lainkaan sähköä. Estääkseen sähkökatkokset verkko-operaattorit joutuivat tuomaan ydinsähköä Ranskasta ja Tsekeistä sekä käynnistämään vanhan öljykäyttöisen voimalan Itävallassa.

Syöttötariffit ovat erittäin anteliaita ja takaavat investoijille  ainakin 10 senttiä 20 vuodeksi. Antamalla näin verrattoman tarjouksen ei ole yllättävää että yli miljoona perhettä ovat jo asentaneet aurinkopaneelit. Tämä aurinkovillitys, kuinka hyvönsä on kuotmittanut valtion tukiaisiin suunnatuilla 130 miljardin Euron obligaatioilla eli velkakirjoilla johtaen ikuisesti nouseviin energianhintoihin.

Kun hyvätuloiset kiinteistönomistajat asentavat aurinkopaneelit koteihinsa ja kaupallisiin rakennuksiinsa, matalapalkkaisten  pertheiden, eläen vuokra-asunnoissaan, on kohdattava rakettimainen hintojennousu. Monella ei ole enää varaa maksaa jolloin edunsaajat katkaisevat heidän sähkönsä.

Lopettaakseen aurinkoboomin hallitus on vähentänyt aurinkokennojen syöttötariffeja viime vuosina. Vuodesta 2010 lähtien, miten tahansa, yli 5000  aurinkobisnekseen kietoutunutta yhtiötä on lopettanut, romuttaen kymmeniä tuhansia vihreitä työpaikkoja.

Saksan suurimmat yhtiöt, kuten  Siemens ja Bosch ovat myös hylkäämässä ko. teollisuusalan . Niiden uusiutuvan energian teollisuusstategia tuotti vain kalliita epäonnistumisia. Siemens, Euroopan suurin tekniikkayhtiö julkisti Kesäkuussa sulkevansa kokonaisen aurinkojaostonsa menetettyään noin 1 000 000 000 Euroa. Viime kuussa Siemensin hallitus erotti pääjohtajansa Peter Loescherin. Hänen dramaattinen dumppaus on nähtävä yhteydessä listaan tuhoisista virheinvestoinneista vihreään energiasektoriin jota hän johti.

Boschille toiselle Saksalaisjätille, sen siirtyminen aurinkovoimaan oli myös pettymys, maksaen elektroniikkayhtiölle jopa Siemensiä enemmän, noin 2,4 miljardia Euroa.

Viime vuosien aikana konkurssiaalto on tuhonnut kokonaisen teollisuusalan aurinkoinvestoijien menettäessä ainakin 25 Miljardia Euroa osakemarkkinoilla. Saksan suunnitellessa lopettavansa kaikki tuet vaiheittain sen aurinkoteollisuus on todennäköisesti katoamassa vuosikymmenen loppuun mennessä.

Useimmat havainnoijat olivat vakuuttuneet että Saksan energiavaje johtui parin vuoden takaisesta päätöksestä luopua ydinvoimasta joka voitaisiin korvata tuuli ja aurinkovoimalla. Tuskin kukaan ymmärsi että tavaton into uudistuvan energian rakentamiseen aiheuttaisi myös hiilibuumin.

Itseasiassa Saksan CO2 emissiot ovat nousseet kahden vuoden ajan peräkkäin hiilen kokiessa renesanssia. Mutta CO2 emissiot EU,ssa kokonaisuudessaan noussevat voimaloiden lisääntyneen hiilenpolton vuoksi. Yllättävä tieto on nolostattunut Saksan hallituksen ja ällistyttänyt yleisön joka ei voi ymmärtää kuinka kansakunta joka on laajentanut uusiutuvaa energiaa enemmän kuin mikään muu valtio on rakentamassa kahtakymmentä uutta hiilivoimalaa.

Suuressa osassa Eurooppaa hiili on tullut paljon luonnonkaasua halvemmaksi. Syy on EU,n päästökaupan romahdus samanaikaisen hiilen markkinahinnan laskun kanssa, joka tekee hiilivoimalat paljon kaasuvoimaloita taloudellisemmiksi.

Tähän mennessä Euroopan päästökauppajärjestelmä on maksanut kuluttajille yli 300 miljardia Euroa. Massiiviset määrät viherinvestointeja jotka ovat alunperin suunniteltu palautuvan korkean hiilen hinnan kautta ovat pantu jäihin eivätkä ne ole enään käyttökelpoisia. Voi olla pieniä epäilyksiä että Euroopan lippulaivan ilmastopolitiikka on kääntymässä täydelliseksi pannukakuksi. Realistisessa lausunnossaan Euroopan politiikansiirroksesta International Energy Agency (IEA) totesi äskettäin että ”ilmastonmuutos on aika avoimesti lipsahtanut poliittisesta päämäärästä takaiskuksi”.

Kaikista tahattomista Saksan Energiewenden seurauksista on ehkä erikoisin tuuli ja aurinkoprojektien vahingollinen vaikutus luonnonkaasulla tuotetun sähkön hintaan. Ainakin 20% Saksan kaasuvoimaloista on tullut kannattomattomiksi ja kohtaavat sulkemisen koska uusiutuvat tulvittavat sähköverkon etuoikeutetulla energiallaan. Välttääkseen blacoutit hallituksen täytyy tukea kannattamattomia kaasuvoimaloita jotta niitä voidaan käyttää varavoimana silloin kun aurinko ei paista, tuuli ei puhalla ja uusiutuvat epäonnistuvat tuottamaan riittävästi sähköä.

Sekasotku on pakottamassa kamppailevat edunsaajat pohdiskelemaan vieläkin radikaalimpia ratkaisuja. E.ON, Saksan suurin energiayhtiö harkitsee laittavansa joitain Euroopan kaasuvoimaloita koipussiin koskeivät ole enään kannattavia, ja siirtäväsä ne EU,n rajojen ulkopuolelle. Moiset farssimaiset päätelmät oireilevat uudistuvan energian nopean lisääntymisen arvaamattomista seurauksista.

Euroopan valmistajat ovat nopeasti menettämässä sijaa kansainvälisillä markkinoilla. Sen sijaan että  laittaisivat rahansa energiakalliiseen Eurooppaan sijoittajat kaatavat rahansa USA,han missä energianhinnat ovat pudonneet kolmannekseen EU,n vastaaviin verrattuna, kiitos ”shale gas”  vallankumouksen.

Poliitikkojen naivi oletus että kilpailijamaat haluaisivat seurata siirtymistä halvista fossiilipolttoaineista kalliiseen viherenergiaan ei ole materialisoitunut. Eurooppa, The Washington Post varoitti hiljattain ”on tullut viherenergian kaatopaikaksi. sen sijaan että  esittäisi mallisuorituksen, Euroopasta on tullut malli siitä miten ei pidä tehdä.”

Euroopan strategia perustuu kahdelle pelolle, ensiksi että globaali lämpeneminen on kiireinen uhka joka täytyy estää välittömästi mihin hintaan hyvänsä, ja siihen että fossiiliset polttoaineet ovat loppumassa maailmasta, jotka tarkoittivat oljyn ja kaasun tulevan aina vaan kalliimmiksi. Kumpikin väittämä, miten tahansa, osoittautui olevan väärässä.

Pelolla ajettu uhkapeli Maanosan teollisesta tulevaisuudesta on kallis sekasotku joka uhkaa heikentää Euroopan taloudellista ja poliittista asemaa maailmassa joka joka järkevästi kieltäytyy seuraamasta johtajaansa.

Saksan vihreän energian strategia muuttunee merkittävästi Syyskuun 22 päivän liittopäivävaalien jälkeen, Merkel  on luvannut äänestäjille supistaa radikaalisti 20 miljardin Euron vastuuta joka heidän on maksettava joka vuosi energiainvestoijille, jos hän voittaa.

Australialaisten pitäisi olla hyvin evästettyjä seuraamaan tätä vihreätä haaksirikkoa välttääkseen toistamasta fiaskoa joka on lankeamassa Euroopan ylle.

Lähde:

http://www.thegwpf.com/benny-peiser-europe-pulls-plug-green-future/

 

Ilkka

Mainokset